Wat is goed kussen voor buikslaper, waarop letten?

kussen voor buikslaper

Het is altijd lastig om een goed hoofdkussen te kiezen. Je kan kiezen uit een groot aanbod. Verschillende materialen en kussens met verschillende hardheid. Maar wat is een ideaal kussen voor buikslaper. Niet ieder kussen is even comfortabel voor elke lig houding. Heb je nu een hard kussen of zacht kussen nodig? Waarop letten als je een buikslaper bent. En wat zeggen enkele experts?

More...

Eisen aan goed kussen voor buikslaper

Iedereen heeft zijn eigen voorkeurspositie bij het slapen gaan. Wat veel mensen niet echt doorhebben is dat ze tijdens het slapen erg vaak draaien. Je wisselt volgens de experts wel 30-50 keer van positie tijdens de nacht. Dit aantal verschilt wel sterk per persoon.


Belangrijk bij een goed hoofdkussen is dat je hoofd een goede stand heeft ten opzichte van je lichaam. Je nek moet geen rare “knik” maken ten opzichte van het lichaam. Anders komt de nek tijdens het slapen teveel onder druk te staan. Dit is niet goed voor de nachtrust. En verhoogt de kans dat last krijgt van nekklachten.

Ongeveer 5% van mensen is buikslaper

Een kleine groep mensen is een echte buikslaper. Als je op je buik slaapt is het goed om voor een plat kussen te kiezen. Zodat de afstand van je hoofd ten opzichte van het matras niet te groot wordt. Kijk of de schouders en de rug één lijn vormen. Je moet wel een ondersteuning hebben maar het hoofd moet weer niet teveel naar boven worden gedrukt.

Het advies dat veel sites geven voor een goed kussen voor een buikslaper is een heel plat en zeer zacht kussen. Een kussen met minimaal vulgewicht. Misschien kun je zelfs volstaan zonder kussen.


Een te hoog of te hard kussen kan zorgen voor extra spanning op de nekspieren en rugspieren. Maar kan ook zorgen dat teveel druk komt te staan op bloedvaten.

Persoonlijke voorkeur keuze hoofdkussen

Het kiezen van een kussen is erg persoonlijk. Je moet natuurlijk voor een kwalitatief goed kussen kiezen. Je hebt de keuze uit kussens van verschillende materialen. Deze materialen hebben ieder hun specifieke eigenschappen. Let bij je keuze op een goede ventilatie en een anti allergie kwalificatie. Daarnaast is de je lichaamsbouw en de hardheid van het matras ook belangrijk in het kiezen van een juist kussen.


In veel winkels kun je wel proef liggen. Wat dan belangrijk is dat je in de winkel kiest voor een bede dat vergelijkbaar is met je eigen bed. Als je thuis een hard matras hebt, ga dan ook proef liggen op hard matras. Misschien mag je ook wel het kussen thuis uitproberen.

Aanbod kussens voor buikslaper

Het aanbod van hoofdkussens specifiek voor een buikslaper is bij veel winkels beperkt. Ook bij deze kussens zie ik dat de prijzen weer enorm variëren.


De volgende merken hebben kussens met een kenmerk "kussen voor buikslaper":

  • Böhmerwald
  • Cinderella
  • Ducky Dons
  • Duvet Doré
  • Hoffmann
  • Silvana
  • Tempur
  • Vandyck
  • Yumeko

Natuurlijk heb ik ook weer gekeken naar het aanbod van kussen voor buikslaper op de site van Bol.com. Op dit moment is er een aanbod van meer dan 85 kussens die volgens Bol.com geschikt zijn voor een buikslaper. De prijzen variëren enorm. Vanaf bijna 13 euro t/m hoofdkussens van meer dan 135 euro pers tuk.

Is het slecht om op buik te slapen?

Zoals aangegeven heeft iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeur voor een slaaphouding. Is het op je buik slapen wel zo verstandig? Op het internet zie je veel berichten dat op je buik slapen niet echt verstandig is. Dat dit extra nekklachten en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Ook zou een buikslaper meer last kunnen hebben van duizeligheid. Er zijn experts die een buikligging afraden.

Voor buikslapers worden verschillende adviezen gegeven om de slaaphouding te gaan verbeteren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een klein kussen onder de armen te leggen. Of door het plaatsen van een kussen tussen de knieën. Kies bij het slapen gaan dan voor het op de zij liggen. Het kussen tussen de knieën moet dan voorkomen dat je naar een buikhouding draait.​

Maar blijf je op je buik wakker worden? Plaats dan een kussen onder je buik. Dit moet voorkomen dat je hoofd volledig gedraaid ligt.

Blijf je continue last houden van nekklachten. Neem dan ook zeker contact op met de huisarts of fysiotherapeut. Misschien ligt het helemaal niet aan het hoofdkussen of het matras. Verschillende fysiotherapeuten kunnen ook adviseren bij het kiezen van een geschikt hoofdkussen.​

Meer informatie van Matras en Bed

Spray tegen huisstofmijt voor extra reiniging
Bij het reinigen van matrassen kun je ook een spray tegen huisstofmijt gebruiken. Tegen de vervelende organismen die in het matras zitten. Huisstofmijt leeft van de huidschilfers en heeft een perfect leefklimaat in donker en vochtige matrassen. Welke spray kun je kopen tegen huisstofmijt. Kun je deze zelf gebruiken of heb je professionele hulp nodig?
Je matras reinigen bij stomerij waarop letten?
Je hebt vlekken op je matras. Je wilt dit matras laten reinigen. Maar dit liever niet zelf doen. Kan je een matras laten reinigen bij een stomerij? Maar hoe krijg je het matras dan bij een stomerij en welke behandelingen zijn er mogelijk. Kun je alleen een matras laten reinigen of ook een complete boxspring? Wat zijn de mogelijkheden bij matras reinigen en waarom is dit noodzakelijk.
Hoe kies je het juiste bed?
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Een nacht slecht slapen kan je nog wel aan, als het meerdere nachten achter elkaar niet goed lukt ga je dat al snel merken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je alerter, vrolijker en energieker voelt. Er zijn meerdere redenen waarom je niet goed zou kunnen slapen. Ziekte, stress of een slecht bed zijn maar een aantal voorbeelden.

De informatie over kussen voor buikslaper op deze pagina is met zorg samengesteld waarbij we proberen nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

(Pagina bijgewerkt: 14 ​juli 2019)