Traagschuim of koudschuim matras wat moet je kiezen?

traagschuim of koudschuim matras

Het aanbod van matrassen is groot. Je kunt kiezen uit matrassen van traagschuim of koudschuim matras. Of een combinatie van deze materialen. Wat is nu precies traagschuim en/of koudschuim en waarop moet je letten bij je keuze van het matras en/of hoofdkussen? Welke materiaal is het meest geschikt voor jouw?

More...

Traagschuim of koudschuim wat zijn de verschillen?

Bij de fabricage wordt veel gebruik gemaakt van traagschuim en koudschuim. Maat wat zijn dit voor materialen. Wat zijn de voordelen nadelen van deze materialen en hoe lang gaan deze materialen mee. En welk type matras past nu het beste bij jou. Daarom eerst even wat meer informatie over deze verschillende materialen.

Wat is Koudschuim​

Koudschuim ontleent de naam aan het productieproces van het schuim. Het is een kunststof dat voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt. Het gaat hier om een polyurethaanschuim (ook wel PUR schuim genoemd). Om het schuim te maken worden chemische stoffen me water gemengd zodat er een schuin ontstaat.


Na dit proces van opschuimen wordt het materiaal in blokken gegoten om uit te harden. Het productieproces vindt plaats op lage temperaturen. Hieraan wordt de naam koudschuim ontleend.

Na het uitharden van het schuim zijn de poriën van het materiaal nog gesloten. Maar door druk op het schuim te zetten gaan de poriën open staan en heeft het schuim een open celstructuur gekregen.


Deze open celstructuur zorgt er ook voor dat het matras niet te warm gaat aanvoelen. Dit is een belrangrijk verschil ten opzichte van het hieronder beschreven traagschuim.

HR waarde van matras

Koudschuim wordt ook wel eens HR schuim genoemd. De afkorting HR komt van High Resiliance, wat staat voor hoge veerkracht. De veerkracht van een matras wordt aangegeven door middel van een HR waarde. Hoe hoger dit getal hoe beter de veerkracht, en hoe langer het matras meegaat.

Voordelen van koudschuim matrassen

​Koudschuim heeft door zijn open cel structuur en een veerkracht unieke eigenschappen. De koudschuim matrassen hebben de volgende voordelen:

  • Goede ventilatie, door de open celstructuur wordt eventueel vocht eenvoudig afgevoerd, dit voorkomt nachtelijk zweten en voorkomt de schimmelvorming als gevolg van vocht. Koudschuim ademende eigenschap.
  • Goede ondersteuning, een koudschuim matras geeft veel steun. Het materiaal geeft zelfs een progressieve tegendruk. Hoe harder de druk op het matras, hoe meer ondersteuning het matras geeft.
  • Voorkoming kuilvorming, bij koudschuim matrassen heb je geen last van kuilvorming. Dit is wat de verschillende fabrikanten die koudschuim gebruiken ook allemaal aangeven.
  • Duurzaamheid, Koudschuim matrassen gaan lang mee, zoals aangegeven voert het materiaal vocht goed af en heb je geen last van kuilvorming.

Wat is traagschuim?

Als een koudschuim matras zoveel voordelen biedt, waarom maken leveranciers dan nog gebruik van traagschuim. Wat is dit voor materiaal? De traagschuim matrassen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de NASA. Het materiaal werd ingezet om de versnellingskrachten te kunnen absorberen bij de lanceringen.

​Deze traagschuim matrassen zijn dan ook wel bekend als NASA matrassen. Maar we zien ook de volgende namen voor de traagschuim matrassen:

  • Memory-Foam matrassen
  • NASA schuim matrassen
  • ​Tempur matrassen
  • Traagfoam matrassen
  • Visco matrassen

Traagschuim kenmerkt zich door de eigenschap dat het zich naar je lichaam vormt. Het heeft daarbij een soort geheugeneffect. Als je hard op het matras drukt met je hand en deze vervolgens snel weg haalt, kun je nog even je handdruk zien.

Traagschuim reageert op warmte. Het materiaal wordt soepeler als het warmer wordt. Het reageert dus op de lichaamswarmte. Zo dat het materiaal goed meegeeft op de plekken waarop je lichaam op het matras drukt. Door dit vormen naar je lichaam is het materiaal geschikt voor alle slaaphoudingen geven de leveranciers aan.

​Het materiaal wordt niet alleen in matrassen gebruikt maar ook in toppers en hoofdkussens.



SG waarde van matras

De kwaliteit van en traagschuim matras wordt aangegeven door middel van een SG waarde. SG staat voor Soortelijk Gewicht. Deze waarde heeft niks met de hardheid van een matras te maken maar heeft het gewicht per kubieke meter aan. Een SG waarde wordt uitgedrukt in kg/m3. Hoe hoger deze waarde hoe beter de kwaliteit en dichtheid van het materiaal.

Let erop dat een matras met een lage SG-waarde even hard kan aanvoelen als een matras met een hoge SG-waarde. Matrassen met een hogere SG waarde hebben vaak ook een langere levensduur.​

Voordelen en Nadelen Traagschuim matras

Een traagschuim matras heeft de volgende kenmerkende voordelen en nadelen:

  • vormt naar lichaam, mensen met rugklachten kunnen extra steun ervaren omdat matras alleen inzakt waar het lichaam het matras raakt.
  • geschikt voor alle slaaphoudingen, matras geeft comfort maar ook voldoende ondersteuning voor buikslapers, rugslapers en zijslapers.
  • Geschikt voor verstelbare bodems en schotelbodems,
  • Druk verlagend
  • Beperkte ventilatie, groot nadeel van traagschuim matrassen is de beperkte ventilatie. Dit komt door de gesloten celstructuur van het gebruikte materiaal. Fabrikanten proberen dit nadeel nog wel te verhelpen door bepaald ingrepen
  • Minder geschikt voor mensen die het snel warm hebben, door de beperkte ventilatie van het materiaal

Traagschuim of Koudschuim of gecombineerd?

Zoals hierboven aangegeven hebben de verschillende materialen ook verschillende voordelen. Vele fabrikanten gebruiken dan ook beide materialen in de fabricage van de matrassen. Door deze materialen te combineren kunnen de voordelen gecombineerd worden.

En door beide materialen te gebruiken kunnen ook dikkere matrassen gemaakt worden. Want een traagschuim matras heeft volgens leveranciers een maximale dikte van 8 centimeter.

Kijk bij het kiezen van een matras dan ook goed welke materialen gebruikt zijn in het matras. en bepaal voor je zelf welke voordelen je belangrijk vindt. Maar ook welk type bedbodem je wilt gebruiken.

Traagschuim en Koudschuim sluiten niet bij elk type bedbodem goed aan. Laat je hierover ook goed adviseren door de leveranciers. Op de sites geven de leveranciers goed uitleg over de bedbodems die wel en niet ondersteund worden.​

Kijk eens op de site van Emma-matras om te zien hoe zij hun matrassen hebben opgebouwd door traagschuim en koudschuim te combineren. Ook hun hoofdkussens zijn uit verschillende materialen opgebouwd. Maar daar kun je een traagschuim of koudschuim laag weglaten om het kussen dunner te latenw orden.

materiaal matras

Welk materiaal matras kiezen?


Meer informatie van Matras en Bed

Spray tegen huisstofmijt voor extra reiniging
Bij het reinigen van matrassen kun je ook een spray tegen huisstofmijt gebruiken. Tegen de vervelende organismen die in het matras zitten. Huisstofmijt leeft van de huidschilfers en heeft een perfect leefklimaat in donker en vochtige matrassen. Welke spray kun je kopen tegen huisstofmijt. Kun je deze zelf gebruiken of heb je professionele hulp nodig?
Je matras reinigen bij stomerij waarop letten?
Je hebt vlekken op je matras. Je wilt dit matras laten reinigen. Maar dit liever niet zelf doen. Kan je een matras laten reinigen bij een stomerij? Maar hoe krijg je het matras dan bij een stomerij en welke behandelingen zijn er mogelijk. Kun je alleen een matras laten reinigen of ook een complete boxspring? Wat zijn de mogelijkheden bij matras reinigen en waarom is dit noodzakelijk.
Hoe kies je het juiste bed?
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Een nacht slecht slapen kan je nog wel aan, als het meerdere nachten achter elkaar niet goed lukt ga je dat al snel merken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je alerter, vrolijker en energieker voelt. Er zijn meerdere redenen waarom je niet goed zou kunnen slapen. Ziekte, stress of een slecht bed zijn maar een aantal voorbeelden.

De informatie over traagschuim of koudschuim matrassen op deze pagina is met zorg samengesteld waarbij we proberen nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

(Pagina bijgewerkt: ​14 juli 2019)